Ավելի քան 362 կգ սնունդ և խարույկ: Հայկական խնջույքին մատուցվեց Մատաղ

Ավելի քան 362 կգ սնունդ և խարույկ: Հայկական խնջույքին մատուցվեց Մատաղ

Հոդվածի առանցքում

  • Զոհրաբ Խալիգյանը և խոհարարների մի խումբ ժամանել են Ջոնսոն այգի՝ Մատաղի կերակուրը պատրաստելու համար, որը հայկական արարողություն է Հին Կտակարանի ավանդույթի համաձայն, ըստ որի զոհաբերություն է մատուցվում: Դա տեղի է ունենում Սուրբ Հակոբ Հայ առաքելական եկեղեցու ամենամյա խնջույքի ընթացքում: Եկեղեցին 1938 թվականից սկսած անցկացնում է ամենամյա Մատաղի հավաքը:

Ուշադրությանն արժանի

Ամեն ինչ սկսվեց վաղ առավոտյան, ավելի քան 362 կգ սննդով և խարույկով:

Ժամը 5-ի առավոտյան կիրակի օրը Զոհրաբ Խալիգյանը և խոհարարների մի խումբ ժամանել են Ջոնսոն այգի՝ Մատաղի կերակուրը պատրաստելու համար, որը հայկական արարողություն է Հին Կտակարանի ավանդույթի համաձայն, ըստ որի զոհաբերություն է մատուցվում: Դա տեղի է ունենում Սուրբ Հակոբ Հայ առաքելական եկեղեցու ամենամյա խնջույքի ընթացքում: Եկեղեցին 1938 թվականից սկսած անցկացնում է ամենամյա Մատաղի հավաքը:

Նրանք սկսեցին եռացնել ջուրը մեծ կաթսաներում, իսկ հետո չորս ժամվա ընթացքում սկսեցին եփել 180 կգ տավարի միս և 60 կգ սոխ: (Նրանք այլևս չեն օգտագործում գառան միս, քանի որ դժվար է գտնել լավ գառ, ասում է Խալիգյանը): Այնուհետև նրանք սկսեցին եփել 68 կիլոգրամ ցորեն, որին ավելացրեցին 36 կիլոգրամ սոխ:

Տավարի միսը ուղակի հալվում է ձեր բերանի մեջ, այն ճիշտ ժամանակին պատրաստելուց հետո, իսկ սոխը եփվում է՝ համեմված աղով, սև և կարմիր պղպեղով, պապրիկայով և լոլիկի մածուկով: Չոր բաղադրիչները նախապես խառնվում են:

«Մենք փորձել ենք ամեն ինչ անել արդյունավետ», – ասաց Խալիգյանը:

Այն ամենը պատրաստվում էր մեկ տեղում մինչև ժամը 11-ը, իսկ մոտակայքում ընթանում են խնջույքի տոնակատարությունները ու կերակուրի օրհնությունը: Խարույկը աստիճանաբար մարում է, սակայն այդ ընթացքում շարունակում է ջերմություն արտադրել:

Կեսօրին, օրհնված ու դեռևս տաք կերակուրը պատրաստ է մատուցման:

«Մենք կիսում ենք սնունդը բոլորի հետ», – ասում է Խալիգյանը:

Խնջույքի հարյուրավոր մասնակիցներ ամաններով, պլաստմասե սննդի տարաներով կամ որևէ այլ բանով հերթ են կանգնում: Մատուցման այս գործողությանը մասնակցում են վեց կամավորներ, որը տևում է մոտ կես ժամ՝ մինչև կերակուրը չի տրամադրվում բոլոր մասնակիցներին:

Հոդվածի բնօրինակն՝ այստեղ

 

Write a comment