Ավելի քան 362 կգ սնունդ և խարույկ: Հայկական խնջույքին մատուցվեց Մատաղ
Հոդվածի առանցքում
- Զոհրաբ Խալիգյանը և խոհարարների մի խումբ ժամանել են Ջոնսոն այգի՝ Մատաղի կերակուրը պատրաստելու համար, որը հայկական արարողություն է Հին Կտակարանի ավանդույթի համաձայն, ըստ որի զոհաբերություն է մատուցվում: Դա տեղի է ունենում Սուրբ Հակոբ Հայ առաքելական եկեղեցու ամենամյա խնջույքի ընթացքում: Եկեղեցին 1938 թվականից սկսած անցկացնում է ամենամյա Մատաղի հավաքը:
Ուշադրությանն արժանի
Ամեն ինչ սկսվեց վաղ առավոտյան, ավելի քան 362 կգ սննդով և խարույկով:
Ժամը 5-ի առավոտյան կիրակի օրը Զոհրաբ Խալիգյանը և խոհարարների մի խումբ ժամանել են Ջոնսոն այգի՝ Մատաղի կերակուրը պատրաստելու համար, որը հայկական արարողություն է Հին Կտակարանի ավանդույթի համաձայն, ըստ որի զոհաբերություն է մատուցվում: Դա տեղի է ունենում Սուրբ Հակոբ Հայ առաքելական եկեղեցու ամենամյա խնջույքի ընթացքում: Եկեղեցին 1938 թվականից սկսած անցկացնում է ամենամյա Մատաղի հավաքը:
Նրանք սկսեցին եռացնել ջուրը մեծ կաթսաներում, իսկ հետո չորս ժամվա ընթացքում սկսեցին եփել 180 կգ տավարի միս և 60 կգ սոխ: (Նրանք այլևս չեն օգտագործում գառան միս, քանի որ դժվար է գտնել լավ գառ, ասում է Խալիգյանը): Այնուհետև նրանք սկսեցին եփել 68 կիլոգրամ ցորեն, որին ավելացրեցին 36 կիլոգրամ սոխ:
Տավարի միսը ուղակի հալվում է ձեր բերանի մեջ, այն ճիշտ ժամանակին պատրաստելուց հետո, իսկ սոխը եփվում է՝ համեմված աղով, սև և կարմիր պղպեղով, պապրիկայով և լոլիկի մածուկով: Չոր բաղադրիչները նախապես խառնվում են:
«Մենք փորձել ենք ամեն ինչ անել արդյունավետ», – ասաց Խալիգյանը:
Այն ամենը պատրաստվում էր մեկ տեղում մինչև ժամը 11-ը, իսկ մոտակայքում ընթանում են խնջույքի տոնակատարությունները ու կերակուրի օրհնությունը: Խարույկը աստիճանաբար մարում է, սակայն այդ ընթացքում շարունակում է ջերմություն արտադրել:
Կեսօրին, օրհնված ու դեռևս տաք կերակուրը պատրաստ է մատուցման:
«Մենք կիսում ենք սնունդը բոլորի հետ», – ասում է Խալիգյանը:
Խնջույքի հարյուրավոր մասնակիցներ ամաններով, պլաստմասե սննդի տարաներով կամ որևէ այլ բանով հերթ են կանգնում: Մատուցման այս գործողությանը մասնակցում են վեց կամավորներ, որը տևում է մոտ կես ժամ՝ մինչև կերակուրը չի տրամադրվում բոլոր մասնակիցներին:
Հոդվածի բնօրինակն՝ այստեղ