Գլենդելում Հավլաբարը խորանում է վրացական խոհանոցի մեջ

Գլենդելում Հավլաբարը խորանում է վրացական խոհանոցի մեջ

Հոդվածի առանցքում

  • Երբ խոսքը վերաբերում է նախկին Խորհրդային հանրապետություններին, Հայաստանը վաղուց արդեն իշխում է Լոս Անջելեսի խոհարարական ոլորտում՝ հաշվի առնելով, որ մոտավորապես 500,000 - 1 միլիոն հայ է ապրում Հարավային Կալիֆոռնիայում՝ համեմատած այն երկրների հետ, ինչպիսիք են Լիտվան կամ Ուկրաինան, որոնք տարածքում շատ ավելի փոքր բնակչություն ունեն: Ժամանակ առ ժամանակ բացվում են այժմյան ազատ այլ ժողովուրդների խոհանոցներ, ներառյալ Թբիլիսո Դելին Էնչինոյում և Հոլիվուդում ուզբեկական ռեստորանը:

Ուշադրությանն արժանի

 

Երբ խոսքը վերաբերում է նախկին Խորհրդային հանրապետություններին, Հայաստանը վաղուց արդեն իշխում է Լոս Անջելեսի խոհարարական ոլորտում՝ հաշվի առնելով, որ մոտավորապես 500,000 – 1 միլիոն հայ է ապրում Հարավային Կալիֆոռնիայում՝ համեմատած այն երկրների հետ, ինչպիսիք են Լիտվան կամ Ուկրաինան, որոնք տարածքում շատ ավելի փոքր բնակչություն ունեն: Ժամանակ առ ժամանակ բացվում են այժմյան ազատ այլ ժողովուրդների խոհանոցներ, ներառյալ Թբիլիսո Դելին Էնչինոյում և Հոլիվուդում ուզբեկական ռեստորանը: Երկուսն էլ այժմ փակված են:

Գլենդելում, որը Լոս Անջելեսի հայկական խոհանոցի կենտրոնն է, վրացական խոհանոցը դառնում է ավելի հայտնի: Երկիրը զբոսաշրջային կարևոր կենտրոն է `իր գեղեցկության և հարմարավետության պատճառով: Իսկ այստեղ առաջինը բացվեց խինկալիա ռեստորան Հավլաբարի մերձակայքում, ուր մատուցվում էր վրացական ամենախորը ճաշացանկը:

Սեփականատեր Գոհար Մուրադյանը Պասադենայի միասնական դպրոցական շրջանի երկարամյա ուսուցիչ է: Նա դեռ դասավանդում է և ռեստորան է այցելում դպրոցից հետո և հանգստյան օրերին: Նրա ամուսինը ՝ Քևինը, կյանքի մեծ մասը եղել է ռեստորանային բիզնեսում ՝ նախ Երևանում, Հայաստանում, ապա ՝ Մոսկվայում, և տեղի վերջին երկու տասնամյակների ընթացքում աշխատել Մանդալունի, Մարան և Հին Գյումրիի ռեստորաններում: Զույգը նաև Գլենդելում աշխատացնում է Dream Palace Banquet դահլիճը: Հունիսին նա բացեց Հավլաբարը, այն տեղակայելով Գլենդեյլի ավագ դպրոցի մոտակայքում գտնվող շուրջօրյա դոնաթների խանութի և վարսահարդար սրահի միջև:

Մուրադյանները երկուսն էլ մեծացել են (և հանդիպել) Երևանում: Նրանք հաճախակի արձակուրդներին մեկնել են Վրաստան և այժմ հիմնել են իրենց սիրված վրացական խոհանոցի ռեստորան Հավլաբարը: Ռեստորանի անունը վերաբերում է Ավլաբարի անունը կրող թաղամասին Թբիլիսիում, ուր կա մեծ թվով հայ բնակչություն:

Իրենց տեսլականն իրականացնելու համար Գոհար Մուրադյանը վարձեց Ալլա անունով խոհարարի, որը ծնունդով Թբիլիսիից է: «Վրացական սնունդը շատ տարբեր չէ հայկական ուտելիքներից, – ասում է Քևին Մուրադյանը, – բայց շատ տարբեր է ռուսական սննդից կամ ադրբեջանականից: Շատ ավելին ընկույզ և համեմունքներ են օգտագործվում»:

Չակապուլին հիանալի օրինակ է այն բանի, թե որքանով կարող է լինել վառ վրացական խոհանոցը: Այս ապուրը ընդգրկում է սպիտակ գինու մեջ թարխունի տերևներով տապակած երկու գառան մսի կտորներ, որի պատրաստելու համար օգտագործվում է տխեմալի, անանուխ, կիլանտրո, կանաչ սոխ և սխտոր: Յուրաքանչյուր ամանի մեջ կա երկու կտոր ավանդական վրացական հաց:

Ինչ վերաբերվում է չիկմերուլիին, ապա այն մատուցվում է որպես հավի տոտիկներ` յուղի սխտորով սոուսի մեջ, որը մատուցվում է կավե ամանի մեջ և ծածկված է փխրուն, խոտաբույսերով մշակված պատրաստված մաշկով:

Նրանք նույնիսկ գտան երշիկ պատրաստելու ավանդական ձևը: Կուպատին տնական վրացական ոճով խոզի նրբերշիկ է, որը պատրաստվում է սխտորով, համեմունքներով և հաղարջով, լցոնված բնական պատյանով և մատուցվում է փխրուն կավե ամանեղենի մեջ` հում սոխով և նռան հատիկներով: Փափուկ այս երշիկն այնքան հյութալի է, որ կտոր-կտոր է լինում, իսկ հյութը լցվում հացի վրա:

Խաչապուրին Վրաստանի ամենատարածված կերակրատեսակներից է և Լոս Անջելեսում հայտնիներից մեկը: Մարդիկ հաճախ խաչապուրին նկարագրում են որպես նավակաձև վրացական տապակ, և դա հիմնականում այդպես է տեղական հայկական հացաբուլկեղենի նմնա: Այնուամենայնիվ, Հավլաբարը նոր ձև է հաղորդում: Իմերեթական կլոր ձև ունեցող խաչապուրի է, որը լցված է սուլգունիով, վրացական պանրի տեսակով, որը նման է մոցարելլային: Մեգրելական խաչապուրին պատրաստվում է հալեցված սուլգունիով: «Խաչապուրին գրիլի վրա», թերևս, նրանց ամենաառանձնահատուկ կերակրատեսակներից է, որը իրենից ներկայացնում է փխրուն խմորեղեն սուլգունի պանրով:

Այո, ճաշացանկում կան նաև խինկալի, խոզի և տավարի մեծ քանակությամբ դամփլինգներ, որոնք ուտեմ են խաշած կամ տապակած: Դրանք շատ համեղ են, բայց ճաշացանկում ներկայացված ավելի քիչ հայտնի վրացական ուտեստներն ավելի մեծ հետաքրքրություն են առաջացնում: Հաշվի առնելով, որ Հավլաբարը շատ խորությամբ է առաջարկում վրացական խոհանոցը՝ այն կարող է մեծ հետաքրքրություն առաջացնել լոսանջելեսցիների շրջանում:

Հոդվածի բնօրինակն՝ այստեղ

 

Write a comment