7 առողջարար մթերք, որոնք անառողջ էիք համարում
Հոդվածի առանցքում
- Կան մթերքներ, որոնք ժամանակին համարվում էին առողջությանը վնասակար: Հիմա մասնագետները պնդում են ճիշտ հակառակը:
Ուշադրությանն արժանի
Հիշո՞ւմ եք, ժամանակին ճարպեր քիչ պարունակող սննդակարգն էր մոդայիկ: Հիմա, հակառակը` ճարպերը, կամ գոնե որոշ տեսակները, առողջարար դիետայի անբաժան մասն են: Ահա 7 մթերք, որոնք ժամանակին խորհուրդ չէին տրվում, իսկ հիմա մասնագետները պնդում են, որ առանց այս մթերքների չեք կարող ապրել:
Ավոկադո. Ջրալի, սննդարար
Ճարպային ցածր պարունակությամբ սննդակարգի ժամանակաշրջանում դիետոլոգներն ավոկադոյին թերահավատորեն էին վերաբերվում` դրանում ճարպի բարձր պարունակության պատճառով: Իհարկե, ճարպը շատ է: Բայց ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ այդ ճարպը կարող է իրականում նվազեցնել ցածր խտության լիպոպրոտեինները, այսպես կոչված` վատ խոլեստերոլը:
Ավոկադոները հարուստ են վիտամիններով ու ածխաջրերով, այդ թվում ` պոտասիում, մագնեզիում, ֆոլաթթու: Ավոկադոյի մեջ նաև շատ վիտամին K, C, E, B-5 և B-6 կա: Ավոկադոն ևս մեկ առավելություն ունի` երկար ժամանակ հագեցած ես մնում:
Ձու. Պրոտեինի ավանդական աղբյուր
Ձվի օգտագործման չափաքանակի գերազանցումը երկար ժամանակ համարվել է սրտանոթային հիվանդությունների ու խոլեստերոլի չափազանց բարձր ցուցանիշի պատճառ: Հիմա մասնագետները պնդում են, որ ձուն առողջարար հատկություններ ունի: Ամերիկյան Սրտաբանական ասոցիացիան թույլատրում է շաբաթը 4 ձու օգտագործել: Եթե ցանկանում եք ձուն ներառել շաբաթվա սննդակարգի մեջ ու այն պարբերաբար օգտագործել, ապա մասնագետը խորհուրդ է տալիս մեկ ձվի դեղնուցին խառնել 4 ձվի սպիտակուց: Դեղնուցը պարունակում է մարդուն անհրաժեշտ բոլոր վիտամինները, ներառյալ ֆոլաթթոu, D և B-12 վիտամինները:
Կարտոֆիլ. Ուղեղի ու մկանների համար
Ճարպային ցածր պարունակությամբ սննդակարգի կողմնակիցները խորհուրդ էին տալիս սննդակարգից բացառել բանջարեղենի ու մրգի որոշ տեսակներ` դրանցում շաքարի ու օսլայի բարձր պարունակության պատճառով: Սակայն կարտոֆիլն այդ արգելքին արժանի չէ: Կարտոֆիլը բանանից երկու անգամ շատ ածխաջրեր է պարունակում: Այն նաև չի պարունակում ճարպ ու խոլեստերոլ: Կարող եք վայելել այն ոչ տապակած տարբերակով:
Սպիտակ բրինձ. Էներգիայի աղբյուր
Պրոտեինի, B-6 վիտամինի, ճարպի ցածր պարունակություն, այնպես որ կարող եք վայելել սպիտակ բրնձի նուրբ համը: Սպիտակ բրինձն ինչ-որ այլ մթերքով կամ դեղին բրնձով փոխարինելու կարիք չկա:
Ընկույզ. Լավ ճարպեր` փոքր քանակով
Ճարպի բարձր պարունակությամբ ընկույզի օգտագործումը հաճախ են քննադատում հատկապես ճարպի ցածր պարունակությամբ սննդակարգի կողմնակիցները: Բայց վերջին հետազոտությունները պարզել են, որ ընկույզն օգտակար է: Այն մեծ քանակությամբ սպիտակուց և բջջանյութ է պարունակում:
Popcorn. Ադի–բուդի
Պարզ և առողջ մթերք: Հարուստ է մանրաթելերով, պելիֆենոլով, հակաօքսիդանտներով, ուղեղի առողջ սնուցման լավ տարբերակ:
Սև շոկոլադ. Աղանդերի ճիշտ ընտրություն
Հակաօքսիդանտներով հարուստ սև շոկոլադը իսկական նվեր է ձեր սրտի համար, այն նաև կարող է բարելավել սրտի կոգնետիվ աշխատանքը: Կարևոր է, որ սև շոկոլադն օգտագործեք փոքր չափաբաժնով, քանի որ այն բարձր կալորիականություն ունի:
Սննդի փորձագետները խորհուրդ են տալիս. օգտակար մթերքները սննդակարգում ներառելիս պահպանել դրանց օգտագործման ճիշտ չափաբաժինը, նույնիսկ առողջարար սննդի սխալ չափաբաժինը ձեր առողջությանը կարող է վնասել:
Հոդվածի բնօրինակն՝ այստեղ: